Archiv receptů

 

Užijte si chřestovou sezónu! Chřest se v jídelních plánech objevuje celkem pravidelně. Jde o sezónní zeleninu, sklízí se přibližně od poloviny dubna do začátku června. Sluší mu jednoduché úpravy, které snadno zvládnete i v rámci programu Metabolic Balance. Nejchutnější je čerstvý, ideálně ten, který ještě ráno ležel na poli. Je přirozeně sladký,...

Polévky jsou obzvlášť v zimě (nebo i na jaře, pokud jaro vypadá tak jako to letošní, které se někde zapomnělo) mým oblíbeným jídlem - jsou rychlé na přípravu a s povolenou porcí chleba plně nahradí hlavní jídlo. Jedna z mých TOP je polévka minestrone. K její přípravě je potřeba jen trocha zeleniny, která většinou v lednici je. Jako...

Lasagne jsou italské velmi široké těstoviny. Název současně odkazuje k pokrmu, který se z těchto těstovinových plátů vyrábí. Tradiční lasagne vznikají střídáním vrstev těstovin, bešamelové omáčky a omáčky boloňské. V různých variacích se do nich přidávají ještě i sýry, zelenina, houby. Vždy se zapékají v troubě.
Asi není potřeba vysvětlovat, že...

Věděli jste, že i v přísné fázi programu Metabolic Balance si můžete připravit boloňskou omáčku? Zapomeňte ale přitom na rozvařené špagety s kečupem. Originální boloňská omáčka (italsky ragù alla bolognese, ragù bolognese nebo jednoduše ragù) je původně italská omáčka založená na mase, jež je typická pro město Bologna a používala se v kombinaci s...

Dostali jste chuť na asijskou kuchyni, ale v metabolicky příznivé podobě? Tak vyzkoušejte vepřové po sečuánsku. Jako obvykle jsem při přípravě jídla improvizovala. V původních receptech jsou využívány ingredience, které v jídelních plánech rozhodně nenajdete. Vynechala jsem kešu ořechy, chilli omáčku, cukr, škrob, kuřecí vývar a vzniklo jídlo,...

V zimě jsou polévky IN, tak proč ne třeba boršč? Zelí i červená řepa patří mezi typicky zimní zeleninu a v obchodech je obojí snadno dostupné.

Ano, čtete dobře, cizrnový kuskus. Nejedná se o kombinaci cizrny s kuskusem, ale o produkt z cizrnové mouky ve tvaru kuskusu. Objevila jsem ho náhodou, když jsem navštívila jednu z brněnských prodejen zdravé výživy... Místo hledaného sečuánského pepře jsem si odnesla cizrnový kuskus. Vzápětí jsem ho vyzkoušela a hned se zabydlel v mé kuchyni.

Proteinové těstoviny už jistě většina z vás zná. Jde o "těstoviny" připravené z mouky z luštěnin, např. z červené čočky, cizrny, fazolí. Jinými slovy - jedná se o luštěniny převlečené za těstoviny. S těstovinami mají společný v podstatě pouze tvar. Nevyužívají se jako příloha k jídlům, ale jako zdroj bílkovin.

Žito seté je v potravinářském průmyslu využíváno zejména v podobě mouky při přípravě pečiva. Žitný chléb určitě nemusím představovat, je pravidelnou součástí jídelních plánů Metabolic Balance, ať už jako celozrnný žitný chléb nebo žitný knäckebrot. Mnozí z vás si žitný chléb podobně jako já sami pečou z žitného kvásku.
Někteří z vás možná už...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky