Vepřové po sečuánsku
Dostali jste chuť na asijskou kuchyni, ale v metabolicky příznivé podobě? Tak vyzkoušejte vepřové po sečuánsku. Jako obvykle jsem při přípravě jídla improvizovala. V původních receptech jsou využívány ingredience, které v jídelních plánech rozhodně nenajdete. Vynechala jsem kešu ořechy, chilli omáčku, cukr, škrob, kuřecí vývar a vzniklo jídlo, které voní exotikou, a přesto je metabolicky příznivé, výborné a velmi rychlé na přípravu. Celý oběd jsem měla hotový za 15 minut.
Ingredience:
porce vepřového masa (medailonky z panenky)
porce zeleniny (baby brokolice, zelené fazolky, červená
cibule)
sůl
sečuánský pepř (pokud nemáte, použijte mletý černý
pepř)
stroužek česneku
olej
chilli paprička nebo špetka chilli koření
Na omáčku: 1 lžíce za studena lisovaného oleje, lžička
sójové omáčky Tamari, lžička červeného vinného octa (bez karamelu)
Postup:
Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte nadrobno nakrájený česnek, očištěné růžičky brokolice, zelené fazolky a cibuli nakrájenou na měsíčky. Restujte asi 2 minuty. (Použila jsem baby brokolici, ale stejně dobře poslouží i brokolice klasická.)
Přidejte vepřové medailonky nakrájené na nudličky. Lehce osolte a opepřete. Společně restujte asi 10 minut do měkka. Zelenina by měla být tzv. "na skus".
Omáčku připravíte jednoduše smícháním oleje, sójové omáčky a octa. Dle potřeby mírně nařeďte vodou. Na závěr zalijte maso se zeleninou na pánvi omáčkou. Pokud máte rádi, přidejte kousek chilli papričky. Promíchejte, prohřejte a můžete podávat.
Sečuánský pepř je jedno z nejstarších čínských koření. Tento "pepř, ale vlastně není pepř, resp. není příbuzný se známým pepřem černým. Jedná se o sušené tobolky keře s názvem žlutodřev peprný. Plody žlutodřevu, tedy sečuánský pepř obsahují silici citronově pepřové, výrazně ostré chuti a jsou silně aromatické. Sečuánský pepř je ale ostrý úplně jiným způsobem než chilli nebo klasický pepř. Je výborný jako náhrada pepře, protože má pepřovou chuť, ale nemá pepřovou ostrost. V Číně si opraženým drceným sečuánským pepřem koření i zelený čaj.
Baby brokolice vzniká křížením klasické brokolice a čínského zelí. Vypadá jako všem dobře známá brokolice na dlouhém a méně dužnatém stonku, který připomíná zelený chřest. Podobnost je také v chuti. Její růžičky jsou menší a lépe se tak zpracovávají.